Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Chorvatsko autem 2024. Nejezděte na noc, v sobotu a po D1

Chorvatsko autem 2024. Nejezděte na noc, v sobotu a po D1

Chorvatsko je krásnou letní destinací, křišťálově čisté moře s nejvyšším obsahem soli působí jako klimatické lázně a blízkost Chorvatska nabízí snadné překonání cesty autem za jediný den. Přinášíme cestovatelské tipy, jak zvládnout jízdu do Chorvatska autem. 

Trasy do Chorvatska

Autem do Chorvatska se můžete vypravit jednou z notoricky známých cest, nejoblíbenější je trasa Brno, Vídeň, Štýrský Hradec, Maribor a Záhřeb. Na trase se nevyhnete platbám a kolonám v tunelech, zácpě ve Vídni a budete muset zaplatit nekřesťansky drahou slovinskou dálniční známku. Tu je třeba nakoupit hned dvakrát, protože se během 7denní platnosti nestihnete vrátit. Za 50 minut pobytu na slovinské dálnici je cena přes 30 euro opravdu nepřiměřená. Navíc Slovinsko odkládá zavedení jednodenní dálniční známky, kterou požaduje EU. Průjezd letos levnější nebude. 
Z moravských měst určitě vyzkoušejte cestu maďarskými dálnicemi, vyhnete se kolonám u Vídně a před tunely. Maďarská dálnice je rychle průjezdná, poměrně levná a po cestě je dostatečná nabídka občerstvení a odpočívadel. Trasa je na kilometry delší, ale paradoxně často rychlejší.
Největší zdržení čeká hned v Česku, pověstná a věčně rozbitá D1 je to, co vám zakalí dovolenkový entuziazmus hned v úvodu cesty. Dalším zdržením je Bratislava, zejména tehdy, pokud se Slovenskem budete chtít proplétat bez dálniční známky. Rakouská trasa vás zdrží ve Vídni.

Kdy vyjet do Chorvatska

Nejhorší dobou pro cestu do Chorvatska je interval sobota-sobota. Pokud můžete, plánujte pobyt na jiné dny. Zejména s malými dětmi poznáte každých 10 minut v autě navíc. Už neplatí, že se nejlépe cestuje v nočních hodinách, to vede k únavě řidiče a zbytečnému prodloužení cesty. Vyrazte po kratším, ale přirozeném spánku, například po páté hodině ranní. První letoviska vás přivítají už za 6 hodin cesty (podle toho odkud z ČR vyjíždíte). 
Stále platí, že nejlevnější benzín je v ČR, natankujte ještě před překročením českých hranic plnou nádrž. Relativně levný benzín je i ve Slovinsku nebo v Srbsku, pokud byste plánovali zajížďku.

Dálniční známky do Chorvatska

Jednodenní dálniční známku koupíte pro Slovensko (od srpna), Rakousko nebo Maďarsko. Záleží na délce pobytu v zemi, někdy se vyplatí více známka desetidenní, kterou využijete pro cestu zpět. Známky nakupte online, SPZ bude zavedena do systému, o kontroly se starají kamery podél cest. Pozor na platnosti jednodenních známek, některé končí o půlnoci, což může být komplikací při průjezdu v nočních hodinách. 
V Chorvatsku budete platit dálnice a rychlostní silnice podle počtu ujetých kilometrů. Mýtné brány vás zastaví u závory, odeberete lístek a při výjezdu jsou vám podle lístku vyčísleny kilometry. Chorvatská dálnice stojí asi 6 EUR za 100 km. Nabízí se zakoupení ENC mýtného boxu pro levnější a rychlejší průjezd chorvatskými mýtnicemi, ale jelikož Chorvatsko avizovalo, že připravuje změnu systému výběru mýtného, není jasné, zda ENC uplatníte i příští rok.

Cestovatelské tipy

Bez svačinek po cestě se neobejdete, zejména tehdy, cestujete-li s dětmi. Volte svačiny lehce stravitelné, například těstovinové saláty s kuřecím masem, nejrůznější sendviče s tuňákem a zeleninou nebo domácí bagety s pečeným masem. Připravte tortilly, wrapy, tousty. Do každého jídla přidejte porci zeleniny. Myslete na to, že chroupání pomáhá proti únavě, řidič by měl mít u sebe velkou porci zeleniny nakrájené na proužky. Pomáhají i žvýkačky nebo různé ořechové směsi. 
Mějte u sebe dostatečnou zásobu pitné vody, malý ručník, základní toaletní potřeby. Dobře dostupné věci na převlečení, nazouváky a léky proti nevolnosti, náplasti. Dětem zabalte deku a polštář. Předem nachystejte dostatek pohádek, hudby a her do auta. Kupte nové hračky, které děti dostanou až v autě. Pomohou i cestovní hry
Při pravidelných zastávkách se nepřesouvejte na lavičky a důkladně se věnujte protažení a procházkám. Starší děti můžete během jízdy přesadit a vyměnit si místa s místy vpředu, změna polohy na chvíli uleví
Vyplatí se nespěchat a během cesty naplánovat odpočinek na atraktivním místě a zastavit se například na hodinu při prohlídce centra města nebo hezkého zámku. Jestliže plánujete cestu až na Makarskou riviéru nebo na jih Chorvatska, zvažte tranzitní ubytování a cestu rozdělte na dva úseky. Ubytovat se můžete u Plitvických jezer nebo si užít některé slovinské či maďarské termální koupaliště.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.