Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Hlavně nechci sedět na kole. Jak cestovat dálkovým autobusem

Hlavně nechci sedět na kole. Jak cestovat dálkovým autobusem

Cesta moderním, klimatizovaným a dobře vybaveným autobusem je příjemná, po cestě se můžete prospat a těšit se na pobyt například u moře. Přinášíme tipy, jak se připravit na jízdu autobusem a co nezapomenout zabalit na palubu.

Levná jízda s četnými zastávkami

Pracovníci cestovních kanceláří by mohli vyprávět, jak často slyší (zejména od starší generace) požadavek, že hlavně nechtějí sedět v autobuse nad kolem, kde dřív býval zúžený prostor na nohy. To samozřejmě dávno neplatí, dnešní autobusy jsou moderní, klimatizované, vybavené sklopnými a výsuvnými sedačkami, toaletou a technikou. Jednou provždy, žádné místo nad kolem už neexistuje! 
Během jízdy je možné zakoupit občerstvení nebo si zapůjčit knihu či časopis. Celodenní jízdu autobusem snadno zvládnete, pokud se náležitě připravíte. 
Nespornou výhodou autobusové dopravy je možnost vézt objemná zavazadla (ve srovnání s letadlem), není nutná doprava na letiště s časovým předstihem a příjemné jsou i časté zastávky během cesty s možností toalet, sprch a zakoupení občerstvení. Lákavá je i nízká cena autobusové dopravy.

Jak se připravit na cestu autobusem

Vzpomeňte na legendární film Účastníci zájezdu a začněte kontrolou platnosti dokladů a cestovního pojištění. Nezapomeňte se vybavit dostatečnou hotovostí v měnách všech zemí, kterými budete projíždět. Někde se toalety platí drobnými mincemi a vstup je přes turniket. Určitě ale nevezte velkou hotovost, to už nahradí platební karta a dostupnost bankomatů. Stačí se připravit jen na cestu.

Není třeba být za dámu

Pečlivě vybírejte oblečení a obuv. Musí být pohodlné, prodyšné a nemačkavé. Dámy a děti určitě sáhnou po legínách a delších jednoduchých šatech. Praktické jsou sandály na suchý zip, které se v autobuse snadno obouvají. Pánům se bude jistě dobře cestovat ve volnějších letních kalhotách. Pozor na kraťase, v nočních hodinách bude na odpočívadlech chladno. U sebe mějte nafukovací polštářek a lehkou deku. Na noční hodiny zabalte lehkou bundu nebo mikinu.
Nezapomeňte na toaletní potřeby, vlhčené ubrousky, základní léky a malý ručník. V klimatizovaných autobusech je dobrým doplňkem i šála nebo šátek. Jedinci, co trpí citlivostí očí, by měli mít oční kapky, klimatizace vysušuje vzduch.

Zábava během cesty

Připravte si směsici různé zábavy na cestu. Audioknihy, písničky, filmy a seriály. Elektroniku mějte dobitou a připravte si i power banku. Komu nedělá jízda autobusem potíže, může mít antistresové omalovánky pro dospělé nebo klasickou knihu. S dětmi můžete vzít cestovní hry. 
Svačiny volte lehce stravitelné, pozor na aromatické potraviny. Ty raději rozbalte venku na odpočívadlech. V autobuse vám přijdou k chuti různé směsi ořechů, cereální tyčinky, zeleninové hranolky, sušené ovoce. Proti únavě pomáhají žvýkačky. 
Maximálně využívejte pauzy na odpočinek. Choďte se protáhnout, vydejte se na rychlejší procházku kolem odpočívadla, zajděte si na toalety. Především neseďte. 

Dálkové autobusy vás vezmou k moři s celou rodinou, neváhejte využít pohodlnou dopravu.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.