Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Který zámek byl svatebním darem, jaký si vybral Hitler a kde se scházela smetánka celé Evropy? Poznejte polské zámecké skvosty.

Který zámek byl svatebním darem, jaký si vybral Hitler a kde se scházela smetánka celé Evropy? Poznejte polské zámecké skvosty.

Polsko si získává stále větší oblibu u turistů z Česka, kteří vyrážejí poznat relaxační termální koupaliště, nádherné pláže u Baltského moře, vynikající servis na sjezdovkách nebo moderní zábavní parky. A pokud nemáte dlouhou dovolenou, nevadí. Polsko je blízko a vyrazit můžete jen na výlet nebo prodloužený víkend. Třeba za poznáním krásných a tajemných polských hradů.

Chtěl ho i Hitler

Jeden z nejkrásnějších a největších polských zámků je Ksiąź. Byl několikrát přestavěn a dostavován, je směsicí stylů. Středověká tvrz se proměnila na renesanční palác, přidala se barokní přestavba a dostavovalo se v novogotickém stylu. Bohužel se do jeho pokladů pustili nacisté a později Rudá armáda. Dnes je kompletně upraven a láká na nádherné sály s bohatě zdobenými stropy. Ani se vám nebude chtít věřit, že je pod vámi téměř kilometr chodeb a vybetonovaných místností. Zamýšlený účel je záhadou a nebyly nikdy dokončeny. Další záhadou je ukrytá jantarová komnata, která čeká v podzemí, až bude objevena.

Nejluxusnější sídlo, Łańcut

Nejmalebnější a nejluxusnější sídlo hledejte na jihu Polska. Zámek Łańcut je unikátní tím, že se většina jeho přepychového vybavení zachovala, včetně uměleckých děl. Zámek hostil mezinárodní smetánku i kulturní elitu doby, vítali zde i četné příslušníky královských rodů. I vám se zalíbí Taneční sál nebo Velká jídelna. Nezapomeňte navštívit krásné zahrady.

Majestátní Wawel

Po staletí byl zámek Wawel rezidencí králů a místem, kde se konaly korunovace a jiné významné státní události. Při prohlídce se vám představí bohatě zdobené interiéry, cenné umělecké sbírky, vzácné kusy nábytku nebo velké tapiserie. Najdete zde i expozici zbraní a brnění, výstavu královských šperků nebo největší sbírku evropských tureckých stanů.

Královský zámek ve Varšavě

Stěhování dvora z Krakova do Varšavy si žádalo nové a důstojné sídlo. Králové odtud spravovali celou zem, místo bylo úředním i kulturním centrem. Byl několikrát poničen a zůstal dlouho v troskách, než se přistoupilo ke kompletní rekonstrukci díky sbírce mezi polskými obyvateli. Dnes je palác místem, kde se konají festivaly, sídlí zde muzeum, můžete se přihlásit na zajímavý workshop a spousta atrakcí bude bavit i menší děti. Při prohlídce budete obdivovat navrácené umělecké předměty nebo zrekonstruovaný královský trůn.

K největšímu cihlovému hradu světa

Největší cihlový hrad na světě postavil řád německých rytířů a byl jejich sídlem 150 let. Postupně byl areál upravován, opravován, dostavován, ale i ničen a okupován. Dnes je Malbork jedním z nejnavštěvovanějších míst v Polsku. Hrad se rozkládá na ploše 21 hektarů, sídlily zde tkalcovské dílny, byla tu kasárna, polovina hradu se rozebrala pro stavbu domů ve Varšavě. Stále probíhají rekonstrukční práce, ale to nebrání návštěvníkům v prohlídce hradního muzea, historických sálů nebo jantarové sbírky.

Tajemný Będzin

Hrádek Będzin, který byl součástí linie orlích hnízd, střežil obchodní stezku ze Slezka do Krakova. Dlouho chátral a byl určen k demolici. Zachránil ho titul národní památky a mohly začít obnovovací práce. Novogotická přestavba měla vytvořit z hradu honosné sídlo báňské školy, ale projekt nebyl dokončen. Při prohlídce si můžete projít čtyři patra muzea s výstavou středověké zbroje a palných zbraní. Zajímavý výhled se vám naskytne z kruhové věže. V blízkosti se nachází Bledowská poušť nebo majestátní hrad Ogrodzieniec. Ogrodzieniec byl také na stezce orlích hnízd i jako zřícenina je velmi působivý. Podepsali se na něm hledači pokladů i rozsáhlý požár.

Svatebním darem zámek Gołuchów

Na svatbách se mohou novomanželé těšit na zajímavé dárky nebo jen na pozornost v podobě finančního obnosu. Dříve však panovaly jiné zvyky. Kněžna Izabela dostala renesanční zámek svatebním darem a zařídila jej vkusem rozené Pařížanky. Na zámku se díky ní nacházela jedna z největších soukromých sbírek starověkého umění. Bohužel se dochovala jen malá část. Při prohlídce budete obdivovat historické sály, cenné obrazy i vzácné tapiserie

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.