Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Výstava dýní v botanické zahradě, Troja

Výstava dýní v botanické zahradě, Troja

Podzim přináší nejen pestré barvy do okolní přírody, ale i spoustu tradic, které oživí parky, zahrady i domovy. S podzimem spojené dlabání dýní původně pochází z Irska, ale získává si stále větší oblibu i u nás. Navštivte netradičně laděné výstavy dýní a vyzkoušejte si, jak náročné je vyrobit dýňovou lucerničku. Třeba v pražské Troji.

Nejbarevnější období roku

Příchod podzimu máme spojený s pestrobarevnou škálou krásných barev, do kterých se zahalí okolní příroda. Mezi nimi dominuje určitě tmavočervená a oranžová. V záplavě oranžové barvy se můžete ocitnout v nespočtu parků, botanických zahrad nebo u tematicky laděných výzdob rodinných domů. Pomalými krůčky se k nám dostává i tradice dlabání a zdobení dýní. Pořádají se výstavy, workshopy, zábavná odpoledne pro rodiny s dětmi. Dýňovou výzdobu vidíme v komerčních centrech, na náměstích a ve veřejných budovách. Přidávají se mateřské i základní školy. Vyzdobte domácnost oranžovou a červenou, oslavte život a vzpomínejte na blízké.

Kde se vzaly dýně s úsměvy

Dlabání dýní pochází původně z Irska a je spojeno s keltských svátkem Samhain. Ten se slavil na přelomu října a listopadu. Svátek byl oslavou konce sklizně a symbolizoval přechod do temnější části roku. Keltové věřili, že hranice mezi světem živých a mrtvých je velmi tenká, proto se snažili zapalovat co nejvíce ohňů a vyráběli světla, aby zahnali zlé duchy. 
Do řepy nebo tuřínu vyřezávali Irové obličeje a vkládali do nich svíce, svítící obličej měl zlé duchy vystrašit. Během 19. století se Irové stěhovali do Spojených států a přinesli s sebou zmíněnou tradici. V USA ale byly dostupnější dýně a lépe se vyřezávaly. Později se vydlabaná a osvětlená dýně stala symbolem Halloweenu.

Pražská Troja nezůstane stranou


Zdroj: https://www.botanicka.cz/

V Troji můžete navštívit výstavu dýní a dýňových aranžmá, která jsou inspirovaná mexickými oslavami Día de los Muertos. V soboty se konají dvakrát denně také komentované prohlídky s průvodcem. Během víkendů budou probíhat kreativní dílny, dlabání dýní a vyrábění dýňových lucerniček nebo halloweenské koláže. Vše vyvrcholí oslavou svátku Halloween a lampionovým průvodem setmělou expozicí zahrady
Výstava dýní je připravena ve spolupráci se studenty České zahradnické školy Mělník a je umístěna v expozici Ornamentální zahrady a expozici Les až do 3. listopadu. Výstava malých, velkých, gigantických i netradičně rostlých dýní bude laděna do stylu divokého Mexika.

Oslava života, vzpomínek a tradic

Svátek Día de los Muertos nemá být vnímán jako den smutku. Slaví se na počest zesnulých a jejich předků, je radostnou a barevnou oslavou života, protože už Aztékové a Májové věřili, že smrt není konec, že jej jen přirozenou součástí cyklu života. Zemřelým se staví doma oltáře s fotografiemi, přichystá se oblíbené jídlo a nápoj zemřelého, vystaví se osobní předměty. Symbolikou jsou cukrové lebky, žluté květy měsíčku a speciální sladký chléb ve tvaru kosti. Všudypřítomné světlo svíček má pomoci najít duším cestu zpět k živým. Na hřbitovech a hrobech se pořádají pikniky a slavnostní večeře. 
Podle tradice Mexičané věří, že se v tento den mohou duše mrtvých vrátit na návštěvu ke svým rodinám. Chtějí společně vyjádřit lásku a úctu k něm, kteří už odešli. Oslava smrti a života je jedním z nejvýznamnějších kulturních svátků Mexika.  

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.