Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Romantická svatební cesta může skončit kvůli pasu

Romantická svatební cesta může skončit kvůli pasu

Krásná letní svatba za vámi a už se těšíte na romantickou svatební cestu, kterou plánujete do exotických míst. Vše jste vymysleli tak, abyste si sluníčka mohli užít v době, kdy v tuzemsku vládnou plískanice nebo paní zima. Nádherná svatební cesta plná romantiky může skončit už na letišti. Seznámíme vás s pravidly cestování po změně příjmení.

Hlídejte platnost cestovních dokladů

Že je třeba kontrolovat platnost cestovních dokladů není novinkou. Také jste jistě zkontrolovali, jestli do exotické destinace musíte vyřídit vízum. Vše je v pořádku, cestě nic nebrání. Omyl. Po změně příjmení nemůžete vycestovat na starý pas, pokud uplynul delší čas než 3 měsíce. Nezapomeňte po svatbě vyřešit všechny potřebné administrativní záležitosti
Ačkoliv držíte v ruce pas s platností několik let, vaše jméno bylo v elektronických databázích už změněno.

Na svatební cestu do 3 měsíců

Jakmile svatbou změníte příjmení, můžete cestovat ještě 3 měsíce. Tak dlouhou dobu platí pas na dívčí jméno. Jestliže plánujete vyrazit na svatební cestu záhy po obřadu, nemusíte mít žádné obavy. Komplikace vás nepotkají. Pozor ale na případ, kdy trávíte na cestách několik týdnů a návrat by vycházel do doby, po uplynutí tříměsíční lhůty.

Po svatbě vás čeká několik úředníků

Nejlepším přístupem je začít vyřizovat nové doklady záhy po veselce. Pak máte šanci, že na svatební cestu odletíte už pod novým jménem. Změnit musíte občanský průkaz, řidičský průkaz, pas, kartičku pojišťovny. Postupně nahlásíte změnu v bankách, u kterých máte uzavřenou smlouvu o některém finančním produktu, na pojišťovnách, u lékařů
Občanský průkaz vám platí 45 dní po obřadu, a to pouze na území České republiky. Vycestovat na neplatnou občanku se rozhodně nedoporučuje.

Jak dlouho se vyřizují doklady

Bohužel budete na nové doklady čekat několik týdnů. Ve velkých městech vám oddací list přijde poštou až za 2 nebo dokonce tři týdny. Vyzvednutí oddacího listu na matričním úřadě lhůtu o několik dní zkrátí, ale ne nějak výrazně. Následně budete čekat na vyřízení nových dokladů, to může trvat až 4 týdny. Pokud si necháte pas vydat ve zrychleném řízení, zaplatíte vyšší částku a zkrátí se vám platnost dokladu. 
Vše vám může urychlit Portál Občana, v systémech se vám propíše nové příjmení a například v bankách nebo pojišťovnách změnu provedou automaticky.

Patová situace

Do nepříjemné situace se dostávají ti, kteří rezervaci letenek provedou na dívčí jméno a následnou cestu podniknou s novým pasem. Alternativou je letenka na staré číslo pasu se starým jménem a let pod novým číslem pasu. Je důležité, aby letenka a pas byly vystaveny na stejné jméno.
Vždy s leteckou společností komunikujte, protože některé mohou vyžadovat pře-bookování letenky pod novým jménem a zaúčtují nepříjemně vysoký poplatek. U nízkonákladových společností je poplatek dokonce vyšší než zakoupení nové letenky.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.