Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Mimo klasický turistický itinerář. Poznejte skryté poklady Itálie

Mimo klasický turistický itinerář. Poznejte skryté poklady Itálie

Věčný Řím, romantické Benátky, kouzelná Florencie. Notoricky známá místa, která jsou v itineráři každého cestovatele. Krásy Itálie jste však jejich návštěvou určitě nevyčerpali. Vezmeme vás do kouzelných míst, kde potkáte méně turistů, ale zato si více vychutnáte nádheru Itálie.

Řím strčí do kapsy, Siena

Siena je jedno z nejkrásnějších a historicky nejvýznamnějších měst Itálie. Nachází se v Toskánsku a je obklopeno vinicemi, olivovými háji a zvlněnými kopci. Město je známé svou gotickou architekturou, především katedrálou Duomo di Siena, která má mramorovou fasádu, bohatě zdobený interiér a slavnou mozaikovou podlahu. Piazza del Campo je jedním z nejkrásnějších náměstí Evropy, kde si Siena uchovává klidnou a autentickou atmosféru.

Za bílými domky do Alberobello

Malé městečko Alberobello na jihu Itálie je proslulé unikátními bílými domky trulli s kuželovitými střechami, postavenými bez malty z místních kamenů. Tyto stavby, staré několik století, jsou zapsány na seznamu UNESCO. Na střechách jsou mystické symboly, od křesťanských po astrologické. Při návštěvě se dozvíte, jak se místní snažili vyhnout daním tím, že trulli udržovali v nedokončeném stavu. Alberobello je ideálním výchozím bodem pro výlety do okolí, například do Locorotonda či Polignana.

Italský venkov v Todi

Malebné město v regionu Umbrie vítá všechny, kteří chtějí poznat italský venkov plnými doušky. Historie Todi sahá až do etruských a římských dob, zachovalo si středověkou architekturu. V historickém centru se budete procházet dlážděnými uličkami kolem kamenných domů až po nejkrásnější náměstí v Umbrii. Na vrcholu náměstí se tyčí krásná katedrála Santa Maria. Po městských hradbách se můžete projít a vychutnat si výhledy na okolní krajinu. Kousek od centra Todi se nachází kostel Santa Maria della Consolazione, je mistrovským dílem renesanční architektury pro symetrický tvar a nádhernou kopuli.

Severní Palmanova

Palmanova, blízko slovinských hranic, vyniká svým jedinečným hvězdicovým uspořádáním, původně sloužícím jako obranná pevnost proti Osmanské říši. Dodnes zde můžete vidět hradby, příkopy a obranné věže. V centru města se nachází Piazza Grande s katedrálou Duomo di Palmanova, postavenou v benátském renesančním stylu, s bohatě zdobenou fasádou a honosným interiérem. Palmanova je příkladem renesančního ideálu ideálního města – krásného, praktického a dobře chráněného.

Italská riviéra a oblast Cinque Terre

Na seznamu světového dědictví UNESCO je pět vesniček na útesech nad Ligurským mořem: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola a Riomaggiore. Tyto malebné vesnice s terasovitými domky nabízejí strhující výhledy na moře a dramatické svahy. Monterosso al Mare má krásné pláže, Vernazza okouzluje přístavem, Corniglia je klidná vesnice na vysokém útesu a Manarola s Riomaggiore jsou známé svými barevnými domky. Celou oblast protínají turistické stezky s úchvatnými výhledy.

Malé Athény, Sabbioneta

Renesanční plánování a urbanistické uspořádání stálo u zrodu další architektonické perly, města Sabbionetta v regionu Lombardie. Založil jej císařský generál Vespasiano Gonzaga jako rezidenci a administrativní centrum. V historii významné město bylo domovem intelektuálů a umělců. Ve městě navštivte Palazzo Ducale, Teatro all´Antica nebo si prohlédněte Porta Vittoria.

Město duchů, Civita di Bagnoregio

Malebné středověké město se nachází v regionu Lazio. Upoutá dramatickou polohou na vrcholu útesu a je obklopeno hlubokými údolími. Město odděluje od okolního světa most, historické jádro je kulturním a architektonickým dědictvím. Místo bylo osídleno Etrusky před více než 2 500 lety. Dnes jsou úzké uličky města lemovány historickými budovami, při procházkách se vám rozevřou výhledy do okolí. Město po desítky let sužuje eroze, která ohrožuje jeho existenci, o dobrých vyhlídkách nesvědčí ani stálý odliv obyvatel.

Jedno z nejstarších měst v zemi, Bologna

Hlavní město regionu Emilia-Romagna je jedním z nejstarších a nejzajímavějších měst Itálie. Má dlouhou historii a je domovem nejstarší univerzity na světě. Procházet se budete v krytých ulicích, které chrání před deštěm a slunečním zářením. Obdivovat budete směsici architektonických stylů, od románského přes gotický až po renesanční. Centrálním bodem je Piazza maggiore s historickými budovami. Určitě navštivte kostel San Martino a baziliku Duomo Bologni

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.