Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Na kole Moravou, objevte nejkrásnější cyklostezky

Na kole Moravou, objevte nejkrásnější cyklostezky

Kraj vinic, historických památek, krásných přehrad a zvlněných pohoří je protkaný nádhernými cyklostezkami, které si užijete s celou rodinou, s přáteli nebo v páru. Poradíme vám trasy, které spojují příjemnou projížďku s prohlídkou pamětihodností, kde potrápíte fyzičku i ty, které jsou odpočinkové a vhodné pro děti nebo méně zdatné.

Z Břeclavi do Mikulčic

Krásná trasa je zbudována z Břeclavi do Mikulčic. Má ideální délku, abyste si ji mohli užít i s menšími dětmi. Na trase budete míjet zámek Břeclav s rozlehlým parkem a biosférickou rezervaci Dolní Morava s unikátními lužními lesy. Nechybí zastavení u významných památek jako Kostice a Tvrdonice. Dospělí se cestou mohou zastavit ve vinných sklípcích a sklepeních. 

Od břeclavské Kančí obory se můžete vypravit stezkou Podluží a okolo staroslovanských archeologických nálezů až k zámečku Lány. Odbočka na Moravskou stezku vás zavede k soutoku řeky Moravy a Dyje, v okolí je krásná příroda. A pokud cestou uvidíte jasany, vězte, že některé z nich jsou na světě už přes 400 let.

Z Nového Přerova do Břeclavi

V opačném směru se můžete vydat česko-rakouským pohraničím, na trase se vám nabízí prohlídka památkové rezervace Mikulov nebo Lednicko-Valtického areálu. Určitě sesednete z kola a projdete si místa, kde se psala moravská historie. Míjet budete několik rybníků a projedete se i lužními lesy. 
Z Mikulova se můžete vypravit na terénní projížďku po vinicích. U Mikulova budete míjet národní přírodní rezervaci Tabulová s dominantní vápencovou Stolovou horou. Okružní trasa Stará hora otevírá nádherné výhledy na pálavské vinice a zastavit se můžete ve spoustě vinařství. U vesničky Novosedly je trasa doplněná naučnou stezkou, dozvíte se více z historie vinic a představí se vám odrůdy vína, které se v lokalitě pěstují.

Okruhy Lednicko-Valtickým areálem

Lednicko-Valtický areál je plný památek a bylo by škoda jej projet v jediném výletu. Zůstaňte více dní a vybírejte cyklistické okruhy, které začínají v Lednici nebo ve Valticích. Kromě panenských rybníků a krásné přírody navštívíte celou řadu památek. Pokud máte cyklistické nášlapné boty, vezměte i pohodlnou obuv a pravidelně odkládejte kolo do stojanů. Zastavte se u Janova hradu, prohlédněte si kostel Navštívení Panny Marie, projděte si jeden z nejkrásnějších moravských zámku ve Valticích nebo v Lednici. Kratší zastávku si zaslouží vyhlídková Kolonáda na Reistně, Dianin chrám, Apollonův chrám nebo Tři Grácie.

Zaručená rovina Baťova kanálu

Kolem Baťova kanálu je zbudována skvělá cyklotrasa, ze které můžete vybrat úseky různých délek. Všechny mají minimální obtížnost. Romantický úsek vede z Veselí nad Moravou do Hodonína. Po cestě se můžete zastavit ve Veselí nad Moravou nebo ve skanzenu Strážnice, který je zároveň přístavem s hezkým dětským hřištěm a širokou nabídkou občerstvení. 
Zajímavý úsek je také ze Spytihněvy nebo ze Starého města u Uherského Hradiště, případně ze Spytihněvy do Kroměříže, kde můžete projížďku zakončit procházkou po podzámecké zahradě, prohlídkou Květné zahrady nebo návštěvou zámku. Zakončení trasy v Uherském hradišti nabízí krásnou relaxaci v moderním aquaparku.

Vyjížďky s koupáním na Pasohlávkách

Okolo Pasohlávek je několik cyklistických tras, například v blízkosti oblíbeného kempu Merkur, část páteřní cyklostezky BrnoVídeň, Jantarová stezka nebo Moravská vinařská stezka. Vybírat můžete krátké úseky a pokud cestujete s dětmi, je příjemnou zastávkou blízký aquapark. Pěkný okruh vede kolem nádrže, jedná se o nenáročnou projížďku. Začátek je ve Strachotíně, projíždí se Vranovice a přes rybník Vrkoč.

Pro zdatné Moravským krasem

Zajímavá cyklostezka spojuje Blansko a Vyškov. Budete projíždět Moravským krasem a na informačních tabulích se seznámíte s historií i zajímavostmi krasových jeskyní a celé oblasti. Terén nešetří kopci a stoupáním, trasa je určena zdatným cyklistům nebo těm, kteří jsou ve společnosti elektrokola.

Do okolí Beskyd

Při cestě z Jeseníku nad Odrou do Vražného se můžete kromě krásných výhledů seznámit i se slovníkem moravskoslezského nářečí. Krásné trasy jsou z Bečvy do Rožnova pod Radhoštěm, kde je pro cyklisty připraven dokonce cyklobus pro překonání náročného stoupání.

Národní park Podyjí

Národní park Podyjí ukrývá řadu cyklostezek od jednoduchých až po ty, které zdolají jen trénovaní cyklisté. Jednoduchý okruh můžete vybrat z Popovic k Sealsfieldovu kameni a na Havranické vřesoviště. Náročnější trasa vede od Znojma ke Králově stolci a na Kraví horu. Cestou minete andělský mlýn a bývalou Mašovickou střelnici. Vždy se vrátíte k výchozímu stanovišti. Náročná stoupání si užijete na trase vedoucí přes zámek Vranov nad Dyjí, Bítov a Cornštejn. Trasu můžete zakončit v Uherčicích. 
Milovníci adrenalinových zážitků mohou vyzkoušet traily zbudované na Dolní Moravě s různým stupněm obtížnosti.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.