Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Na kole po Čechách

Na kole po Čechách

V jarním a podzimním období je nejlepší čas pro vyjížďky na kolech. Můžete vyrazit sami, v páru, s partou přátel nebo celou rodinou. Čechy jsou protkány krásnými místy, které si nejlépe užijete v sedlech kol. Cyklostezky vedou nádhernou přírodou, provedou vás kolem zřícenin, hradů, zámků nebo historickými centry měst. Nenáročné stezky najdete podél řek a v blízkosti přehrad, náročnější terén v okolí zřícenin hradů nebo v horách.

Okolo Labe

Jedna z nejoblíbenějších cyklostezek, která představí přírodu Česka v celé své kráse, vede okolo Labe. Střídají se vinice, zlatavá pole a drobné kopečky lesem. Cyklostezka je výborně udržovaná, z velké části vás čekají asfaltové cyklostezky střídané polní cestou. Cyklisté si vybírají úsek Krkonoše – Hřensko, ale zdatnější se mohou kolem Labe vydat až k Severnímu moři. Jednodenní trasy plánujte v úsecích Hřensko – Litoměřice, Litoměřice – Mělník, Mělník – Čelákovice nebo Čelákovice – Kolín
Krásné úseky cyklotrasy vedou Českým Švýcarskem kolem Labských pískovců, Polabí je rovinaté a můžete se na cyklostezku vypravit i s menšími dětmi. Stezku lemují města s bohatou historií a dobrým zázemím, k návštěvě a prohlídce vybízí několik středověkých hradů nebo zámeckých areálů. Zajímavá je i návštěva vojenských pevností. Trasu můžete plánovat v blízkosti aquaparku, skanzenu nebo zoo.

S kolem okolo Lipna

Lipno je nádherným jezerem, které nabízí sportovní a odpočinkové vyžití po celý rok. Okolo jezera je vybudována cyklo-inline stezka. Povrch je vhodný pro kolo i pro inline brusle. Odpočinkovou trasou je úsek Lipno nad Vltavou – Frymburk. Stezka je zbudována mimo silniční provoz, v blízkosti je dostatek stánků s občerstvením i restaurací. Pro milovníky adrenalinu je v blízkosti Frymburku zbudován singletrail. Sjíždí se z vrcholu Marta.
U Netolic je krásná stezka pro rodiny s dětmi, je možné zvolit mezi malým nebo velkým okruhem. Cyklisty čeká zábava i poučení, informační panely představují významné kulturní památky Netolic. Projíždí se rožmberskou oborou a okolo starodávných rybníků. Dálkové cyklotrasy vedou do Hluboké nad Vltavou, Českého Krumlova nebo do Prachatic.

Na kole po stopách českých králů

V okolí Berouna můžete využít cyklostezku vedoucí k hradu Točník, Karlštejn a Nižbor. Projíždět budete krásná údolí řek. V okolí se těžil vápenec, krajina je krásně rozmanitá protkaná zatopenými lomy. U Ovčína začíná stezka vedoucí krásnou přírodou, v blízkosti lomu Alkazar a zajímavých jeskynních útvarů. Jinou trasou se můžete vydat ve směru na Králův Dvůr, info panely seznámí cyklisty s těžbou vápence i historií Berouna. Z Berouna se můžete také vydat na Nižbor nebo vybrat nejkrásnější stezku spojující Beroun, Karlštejn, Žebrák a Točník.

Pro aktivní cyklisty jsou Křivoklátské okruhy

Cyklistické trasy různé obtížnosti jsou zbudovány v okolí hradu Křivoklát, úseky však často vedou běžnými silnicemi. Vybrány jsou ale ty, na nichž je minimální provoz. Střídají se krátké i dlouhé trasy, zpravidla se vyjíždí z Hostivic. Malý okruh má délku 18 km, nejdelší, Křivoklátský okruh, vám představí 90 km s převýšením 1 245 m. Na trase trénují i významní čeští cyklisté.

K soutoku Lužnice a Nežárky

Méně náročná cyklotrasa vede v okolí řek Lužnice a Nežárky až po soutok s Vltavou u Týna nad Vltavou. Projíždí se Českými Velenicemi, Třeboňskem, Táborem nebo Jindřichovým Hradcem. Vyrazit mohou celé rodiny, stezka se dá rozdělit na úseky s minimální náročností. Krásné výhledy se otevírají u rybníka Rožmberk nebo u rybníka Svět a naučná stezka je zbudována v úseku Třeboň – Hradeček. Po trase se můžete zastavit v muzeu marcipánu.

Blízké zahraničí a Lužická jezera s tisíci kilometry

Unikátní cyklotrasy v okolí vodních děl najdete u Lužických jezer. Vybírat můžete z tratí v celkové délce 1 800 km. Krátké okruhy mají do 10 kilometrů, proto se nemusí obávat ani rodiny s malými dětmi nebo méně zdatní cyklisté. Většina tras je upravena i pro jízdu na inline bruslích. Na kolech budete projíždět krásnou krajinou, vystoupat můžete na rozhledny a dozvíte se zajímavosti ze zdejší náročné těžby hnědého uhlí. Připomínkou smutné minulosti je vojenské sanatorium z druhé světové války v Beelitz-Heilstätten. K vidění je i atraktivní Krabatův mlýn, který byl kulisou pohádky Čarodějův učeň. 
Pokud na kola vyrazíte v letním období, vždy se dá vybrat trasa, která spojuje projížďku s příjemným koupáním.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.