Ostrov spadající pod správu Francie, který je čtverým největším ve Středozemním moři. Z leteckého snímku jde o nepřehlédnutelný kus pevniny, jež vypadá jako zaťatá pěst se vztyčeným palcem. Právě v této části se sdružují významná pohoří, jakými jsou Mt. Stello a Mt. San Pietro se svou výškou 1 766 metrů nad mořem. Tím nejvyšším vrcholem je pak Monte Cinto s výškou 2 706 metrů nad mořem. Velká část Korsiky je hornatého charakteru s nejrůznějšími masivy, krátery a zároveň horskými ledovcovými jezery. Opakem nich jsou pak překrásné pláže přímořské oblasti. Ty jsou vyhledávanou atrakcí mnohých cestovatelů a turistů. Korsika se pyšní celkovou rozlohou 8 680 km2 a její velká část je zapsána na seznamu kulturního dědictví UNESCO. S tímto ostrovem je mimo jiné spojena i jedna velice známá osoba, kterou je Napoleon Bonaparte. Korsika je totiž jeho rodným domovem. Domluvit se zde můžete nejenom francouzsky, ale také italsky. Právě k Itálii je Korsika situována nejblíže. Od Francie je to vzdušnou čarou asi 180 km.
Korsika je především dovolenkovým rájem se spoustou pláží, jež jsou asi tím největším lákadlem turistů. Jsou to oblázkové pláže, pláže s černým pískem, ale i s tím bělavým. Na své si přijde jednoduše každý. K tomu si připočtěte ještě malebnou přírodu, úchvatná místa bez jediného živáčka s výhledem a v neposlední řadě i historická města. Právě prohlídky památek budou asi vaším dalším cílem.
V případě Korsiky toho můžete vidět více než dost. Zavítat byste měli do hlavního města Ajaccio, které je ve své podstatě takovým ostrovním přístavem. Romantickou atmosféru můžete očekávat na každém kroku. Prohlédnout si lze například rodný dům Napoleona Bonaparte, pevnost La Citadelle a proslavený maják La Parata. Užívat si budete ohromujících historických uliček a působivé architektury jednotlivých staveb a domů. Vydat byste se měli i do města Corte, kde je pevnost označovaná jako Orlí hnízdo s hodně dlouhou historií. Mezi města opředená minulostí patří také Bonifacio s kostelem sv. Marie, město Filitosa se spoustou prehistorických zajímavostí, město Calvi s nádhernou citadelou, katedrálou Cathédrale St. Jean Bapitiste a město Porto-Vecchio, kde kromě historie můžete obdivovat jedny z nejkrásnějších pláží na světě.
Za pamětihodnostmi a tradiční atmosférou měst pochopitelně nezaostávají ani přírodní úkazy Korsiky. Dokáží vám to například kaskády Polischellu zasazené v hluboké rokli, kde se nachází spousta jezer. K hodně obdivuhodným přírodním skvostům patří i Calanques de Piana, což jsou vysoké skalní útvary, odkud si můžete užívat nádherného výhledu. Skály vysoké až 300 metrů se nachází v blízkosti města Piana. Podívat se můžete i do údolí Manganello, kde vede spousta turistických stezek.
Ty se ostatně mohou stát hlavním cílem turistů a vyznavačů pohybových aktivit. Korsika takových míst nabízí více než dost. Typickým důkazem je nezapomenutelný výlet na nejvyšší horu ostrova, kterou je Monte Cinto. Kromě pěších cest zde existují i lokality vhodné pro horolezce. Absolvovat lze jednodenní i vícedenní treky. V rámci aktivní dovolené se lze vydat například na projížďku lodí kolem ostrova a do malých skalních zákoutí. Výlet si můžete udělat také k vodopádům, do hlubokých lesů, vinic nebo si užijete krás podmořského světa. Potápění je na Korsice hodně vyhledávanou činností. Stejně, jako třeba windsurfing, surfování a kitesurfing. Vyhýbat se nemusíte ani raftingu na řekách. Zbývající část cestovatelů pak využije Korsiku k tomu, k čemu je jako stvořená. A to je relaxace na překrásných plážích s nedotčenou přírodou za hlavou.
Korsická kuchyně nepatří zrovna k těm ryze francouzským. Vzhledem k tomu, že ostrov dříve okupovali horalové a podobní obyvatelé, je místní gastronomie venkovského rázu. Řada kulinářských postupů a věcí je pochopitelně převzata z francouzské kuchyně, velká část však vychází z místního života lidí. Velice často narazíte na ingredience, jakými jsou olivový olej, vepřové a skopové maso, bylinky, těstoviny a mořské plody. Z masa se připravují nejrůznější uzeniny a z místních plodů se vyrábějí džemy. Když se rozhodnete ochutnat specifickou, ale tradiční korsickou kuchyni, měli byste se zaměřit na následující pokrmy. Zkuste třeba jehněčí s česnekem Agneau Corse, maso z divočáka na červeném víně Civet de Sanglier, telecí maso na olivách s rajčaty Veaux aux Olives nebo dušené maso s těstovinami Stufattu. Oblíbenou pochoutkou jsou i korsické sýry, jako Brébis a Brocciu, což je syrovátkový kozí sýr. Po obědě přichází na řadu lahodné dezerty, mezi nimiž vyniká koláč z kaštanové mouky Flan a la farine de Chataigne, pšeničné sušenky Canistrelli a koblihy Beignet. Obdařit se můžete i lahodným mokem. Vynikající jsou korsická vína a místní pivo s příchutí kaštanové mouky.
Podnebí na Korsice má středomořský charakter. To znamená, že si užijete především teplá a slunná léta, kdy převládají sucha a klima bez deště. Jinak tomu může být pochopitelně v horských oblastech, kde nejenom že klesají teploty, ale můžou se objevit i nárazové a přívalové deště. Na horách je mimo jiné větší vítr. Teplota vzduchu od června do srpna je kolem 27 °C až 30 °C. Jen o dva stupně méně má obvykle teplota moře, takže ideální podmínky pro relaxaci u vody. Pokud byste se na Korsiku vydali v zimním období, počítejte s poklesem teplot, i když ty celoroční průměrné jsou asi 20 °C. Připravit se však musíte na to, že v nadmořské výšce nad 1 000 metrů už bude pokrývka sněhu a horská jezera zamrznou. Jestliže patříte k milovníkům rozkvétající vegetace, je ideální dobou pro návštěvu Korsiky duben až květen, kdy jsou teploty vyšší a silné sluníčko se stává každodenní součástí.
Jako turisté nemusíte mít na Korsice strach pravděpodobně z žádného nebezpečí. Stačí dodržovat běžné zásady v souvislosti s hlídáním osobních věcí na frekventovanějších místech a dovolenou si užijete plnými doušky. Na Korsice se není třeba obávat ani vycházení po setmění, včetně turistických center a přímořských letovisek.
Na co byste si však měli dát pozor je podceňování fyzické přípravy při realizaci horských túr. Velice nepředvídatelné je střídání počasí ve vyšší nadmořské výšce, takže u sebe mějte nejenom dostatek pitné vody, ale také vhodné oblečení. Obecně nepodceňujte ani bezpečnost na silnicích, a to především kvůli rušnějšímu provozu. Zvlášť, když vyrážíte na cyklovýlety. V horských oblastech je dobré dbát zvýšené opatrnosti kvůli užším silnicím.
Z pohledu přírodních katastrof hrozí snad pouze požáry v sušších oblastech, jež občas podpoří sám člověk. Proto si v takových lokalitách dávejte pozor na rozdělávání ohňů a nedopalky od cigaret.
Korsika je vyhledávaným ostrovem, který právoplatně nese označení turistický ráj. To se pochopitelně promítá i do cen za zboží a služby. Ty jsou alespoň dvojnásobné oproti České republice. Ve výsledku jsou asi o čtvrtinu vyšší nežli průměrné ceny v samotné Francii. V tomto směru počítejte s tím, že si trochu připlatíte. A to nejenom v restauracích, ale také v běžných supermarketech. Zde je ukázka pořizovacích cen za vybraný sortiment.
Jestliže chcete volit tu nejrychlejší dopravu na Korsiku, zaměřte se na leteckou přepravu. Korsika je vzdušnou čarou vzdálena asi 1 000 km od Prahy, přesto počítejte s průměrnou délkou letu kolem 4 hodin. Je to způsobeno tím, že na Korsiku se obvykle dopravíte s jedním mezipřistáním, nikoliv s pomocí přímého letu z Prahy. Náklady na letenky se různí podle doby, kdy letíte, ale mohou se pohybovat v průměru kolem 7 000 Kč. V akci to může být o polovinu méně. Přistát lze buď na letišti v hlavním městě, kterým je Ajaccio, nebo na další dvou nacházejících se v severní části ostrova. Je to Calvi a Bastia.
Druhou variantou cesty na Korsiku je jízda automobilem spojená s plavbou trajektem. Pokud byste chtěli volit tu nejkratší cestu po moři, musíte zajet až do italského Livorno, odkud se přeplavíte do korsického Bastia. Cesta autem trvá 12 hodin a cesta na moři 4 hodiny. Náklady na trajekt jsou asi 80 EUR za osobu a automobil. Na Korsice lze přistát i v jiných přístavech, jakými jsou Falci, Ajaccio, Propriano a další. Dostat se do nich můžete nejenom z Itálie, ale také z Francie nebo Sardinie.
Samotné cestování po Korsice vám bude umožněno hned několika způsoby.