Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Řecké ostrovy omezí kotvení výletních lodí, jsou hrozbou

Řecké ostrovy omezí kotvení výletních lodí, jsou hrozbou

Přímořské státy a malé ostrovy jsou často ekonomicky závislé na turistickém ruchu. Přesto začali mnozí sahat na pomyslnou záchranou brzdu. Nelíbí se jim počet turistů, mají strach o dopady na životní prostředí, v důsledku turismu rostou v lokalitě ceny nemovitostí, kolečka od kufrů příliš rachotí na dlažbách nebo jim vadí výletní lodě. Ty už řeší i v Řecku.

Zájem o Řecko po pandemii

Útlum turistického ruchu během pandemie covidu Řecko výrazně zasáhlo. Aktuálně řeší země opačný problém. V Řecku je zaznamenána rekordní návštěvnost a zájem turistů může mít negativní dopad. 
Roste poptávka po ubytování na ostrovech ale i o výletní plavby kolem vybraných ostrovů. Právě kotvení na určitých místech se Řecko chystá omezit od roku 2025.

Omezený počet turistů na ostrovech

Řecké ostrovy jsou kouzelné a každoročně je navštíví miliony turistů. Ti se ubytují v nejrůznějších hotelových kapacitách či soukromých apartmánech. Množství obyvatel na ostrovech dočasně roste na několikanásobek. S množstvím návštěvníků se v ubytování počítá a ostrov je na ně relativně připraven, problémem jsou ale výletní lodě. Ty přirážejí každý den k ostrovům jako Kyklady, Santorini, Mykonos, Naxos, Milos či Paros. Z paluby lodi se na ostrov hrnou další tisíce lidí.

Bezpečnost především

Malinké ostrovy jako Santorini nebo Mykonos v loňském roce navštívilo téměř 800 výletních lodí. Místa s 15 tisíci obyvateli jsou zaplavovány náporem krátkodobých návštěvníků, kteří stráví na ostrovech jen několik hodin, nevyužijí ubytování ani restaurační servis. Profit kotvení výletních lodi u ostrovů je pro zemi minimální a negativní dopady na životní prostředí jsou značné. Množství turistů má negativní dopad i na turismus samotný, ostrovy přestávají být oázou klidu, což je jejich hlavní devizou. 
Pro velký počet návštěvníků není možné ani zajistit dostatečnou bezpečnost. Chybí kapacity u lékařů, záchranáři, policisté i ostatní bezpečnostní složky.

Nejromantičtější z řeckých ostrovů

Santorini je považováno za nejromantičtější řecký ostrov. Nádherné moře s tyrkysovými odlesky je kontrastem k bělostným kykladským domkům na strmých útesech. Santorini je sopečnou krajinou s úzkými uličkami a plážemi, které hrají všemi barvami. 
Kromě odpočinku na pláži, nádherných procházek a strhujících výhledů si na ostrově užijete pořádnou dávku historie. Ostrov ukrývá významná archeologická naleziště. Na jihozápadě ostrova můžete obdivovat pozůstatky minojské kultury a na hoře Mesa Vouno je starověká Théra
Nejkrásnějším okamžikem jsou na Santorini západy slunce, vychutnejte si je u sklenky místního vína. Vinice a vinařství se pyšní produkcí vína skvělé chuti. Dokud je Santorini turistům přístupné, poznejte jej.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.