Mikronésie je ostrovní federativní republika ležící v severozápadním Tichém oceánu. Čtyři federální souostroví (Yap, Chuuk, Pohnpei a Kosrae) sdružují zhruba šest stovek ostrovů a ostrůvku s vlastní historií a kulturou, kde žije dohromady kolem 100 000 obyvatel. Většina ostrovů je korálového původu, ale některé jsou vytvořeny sopečnou činností. V severozápadní části Mikronésie se nalézá Mariánský příkop, jenž se svojí hloubkou 10 924 m tvoří nejnižší bod zemského povrchu. Povrch většiny ostrovů je plochý, nejvyšší bod Mikronésie je místní hora Totolom (791 m n. m.). Tento malebný ráj nabízí nádherné písečné pláže, ideální podmínky pro potápění, divokou zelenou přírodu i zajímavé historické památky. Turisticky nejatraktivnější je největší ostrov Pohnpei, kde se nachází také hlavní město Palikir. Kvůli své roztříštěnosti není Mikronésie turisty příliš vyhledávaná, díky čemuž si jednotlivé ostrovy uchovaly i něco ze své jedinečné kultury a zůstaly oázou klidu a míru.
Každý z ostrůvku v Mikronésii má své kouzlo. Pro turisty je nejzajímavější největší z ostrovů Pohnpei, na němž se nachází atoly Ant a Pakin nabízející doslova podmořský ráj pro potápěče. Pohnpei je ostrov mnoha tváří. Okrajové strmé útesy, ukryté laguny, zelené lesy a nehostinné bažiny střídají nádherné udržované umělé pláže, které poskytují pohodlný přístup k moři a tím ideální podmínky ke koupání. Jedním z nejzajímavějších míst na ostrově jsou ruiny středověkého města Nan Madol. Rozkládalo se na 93 uměle vytvořených ostrovech, čímž si vysloužilo přezdívku „Benátky“. Zbytky těchto přes tisíc let starých staveb si dokonce zasloužily zapsání na Seznam světového dědictví UNESCO. Také na ostrově Kosrae se nachází ruiny historického osídlení nebo kostely, jež místní obyvatelé hojně navštěvují. Nalézá se zde také několik krásných bílých pláží s romantickými lagunami. Zdejší útesy poskytují dostatek členitých zákoutí, kde se odehrává bohatá podmořská podívaná. Směrem do vnitrozemí se dostanete do těžce proniknutelné džungle tvořené mangrovovými lesy. Místní skalní domky představují dokonalé soukromí pro bohaté turisty utíkající před energickými pulzujícími velkoměsty. Jedním z nejkrásnějších ostrovů je pak ostrov Yap. Ostrov plný středověkých legend a tradic. Malé domorodé vesničky vám představí tradiční ruční výrobu kánoí či pletených košíků nebo přípravu místních jídel. Když budete mít štěstí, shlédnete také tradiční tance při zdejších slavnostech. Místní lidé jsou trochu nesmělí, ale pokud se s nimi dáte do řeči, dovolí vám poznat jejich krásnou a zachovalou kulturu. Na každém kroku vás provází okouzlující příroda tvořená zelenými lesy a pralesy. Křišťálově čistá voda v říčních kanálech či mořských útesech a pestrobarevný podmořský svět je vyhledávaným místem potápěčů z celého světa.
Mikronéská kuchyně je ovlivněná různými národy. Původní domorodá kuchyně pochází od lidí Chamorro, kteří pobývají na ostrovech Mariany. Dále ji ovlivňuje například kuchyň japonská, korejská, čínská nebo americká. Ale naleznete v ní i různé sladké či slané empanády původem ze Španělska nebo nudlové jídlo pancit z Filipín. Většina jídel se skládá z rýže a často výrazného koření. Velmi se využívá lokální produkce ovoce (lemmai, mangga, niyok nebo bilimbiny) a zeleniny (taro, jamu a brambory). Typickým mikronéským pokrmem je kelaguen. Jedná se o pokrm pocházející ze Severních Mariánských ostrovů, jež se skládá z vařeného kuřecího masa, hovězího masa, syrové ryby nebo krevety. Maso se nakládá do marinády z citronové šťávy, kokosu, zelené cibule, soli a paprikového koření. Pokrm se podává studený, a to buď s rýží, nebo zabalený v moučné či kukuřičné tortille. Z dalších typických jídel zmiňme finadene (slaná kořeněná omáčka nejčastěji tvořená sójovou omáčkou, citrónem a kokosem, nejvíce podávaná k masu) nebo tinatak (pokrm z kokosového mléka, hovězího masa, rajčat, fazolí a rýže). Zajímavou specialitou je sakau, kalný nápoj vyráběný z kořene rostliny Pepřovníku opojného (Piper methysticum), jež se silou promáčkne přes kůru ibišku. Tento nápoj má mírně narkotické účinky. Na ostrově Pohnpei naleznete dokonce i několik speciálních sakau barů. Pijí se také džusy z čerstvého ovoce nebo tubu, alkoholický nápoj ze zkvašeného kokosového mléka.