Tchaj-nan je nejstarším městem Tchaj-wanu a místní mu kvůli jeho dávné historii občas přezdívají „hlavní město”, přestože tchajwanskou metropolí je ve skutečnosti Tchaj-pej. Jedná se o centrálně spravované město na úrovni provincie.
Zakladateli Tchaj-nanu byli kolonisté z nizozemské Východoindické společnosti, kteří oblast osídlili na počátku 17. století. Kolonisty o několik století později vyhnal z ostrova vojevůdce Koxinga, pocházející ze státu Ming. Tchaj-nan sloužil jako hlavní město Tchaj-wanu více než 200 let, Tchaj-pej jej nahradil na konci 19. století.
Bohaté dějiny města najdete na každém rohu v podobě výborně zachovalých historických budov. Tradice se zde ale uchovávají i v živé podobě. Tchaj-nan je dodnes kulturním centrem celého Tchaj-wanu a obyvatelé zde nezapomínají na dávné zvyky, v podobě taoistických a budhistických rituálů. Tchajwanskou kulturu zde lze nejenom vidět, ale také to nejlepší z ní ochutnat. Tchaj-nan je vyhlášený pro svoje pouliční jídlo i výborné restaurace.
Návštěva Tchaj-nanu je určená zejména těm, kteří chtějí objevit autentický Tchaj-wan a nahlédnout i do jeho několikasetleté historie. Začít můžete třeba u jedné z nejstarších budov v celém městě, dříve nazývané Fort Provincia, dnes se honosící názvem Věž Chihkan (Chihkan Tower). Jedná se o pozůstatek nizozemské nadvlády nad ostrovem, která se později stala sídlem vojevůdců z Ming. Dnes se v ní nachází jedinečná knihovna, v níž lze najít díla a záznamy v jazyce původních obyvatel Tchaj-wanu, Siraya.
Po celém městě najdete roztroušené chrámy, nejznámější z nich je zasvěcen Konfuciovi. Kromě náboženských rituálů sloužila budova v podstatě jako univerzita, kde se vzdělávali děti i intelektuálové. Pokud vás zajímají konfuciánské rituály, máte možnost je v tomto chrámu pravidelně shlédnout na vlastní oči. Každý rok v září je chrám centrem velkého lidového festivalu.
Pro další dávku historie můžete zaskočit do Národního muzea tchajwanských dějin. Více než 60 tisíc exponátů vás seznámí s historií všech národů, které během minulých století ovlivňovali dějin na ostrově, od původních obyvatel, přes Nizozemce až po japonské a čínské vlivy. Za návštěvu také rozhodně stojí i muzeum Tchaj-wanské literatury. Průzkum historických památek můžete zakončit u Věčně zlatého paláce (oproti očekávání je to především červená budova) nebo pevnosti Anping, dalšího z pozůstatků nizozemských osadníků.
Kromě dějin lze ale v Tchaj-nanu také obdivovat přírodní krásy. Mokřiny v Sicao, které se nacházejí v okrsku Annan, jsou známé pro svoji bohatost druhů, zejména ptačích, které zde žijí. Oblasti se někdy říká „malá Amazonie” a není čemu divit. Kousek od města vás výlet do Sicaa přenese do úplně jiného světa. Nejlépe (a nejzábavněji) mokřiny zdoláte na najatém raftu. Západně od Tchaj-nanu se nachází přírodní park Ciaotou, kde na vás čeká poklidný les i krásné pláže.
Komu se zachce relaxovat po velmi asijském způsobu, tomu doporučujeme lázně s přirozenými horkými prameny v Guanzihling. Nenechte se odradit zdánlivě špinavou vodou, která má našedlou barvu v důsledku smíchání s minerály a léčivým bahnem.
Noc v Tchaj-nanu není nijak ospalá, naopak, město žije snad ještě bohatším životem než ve dne. Rozhodně zde nechybí proslulé tchajwanské noční trhy. Místní trh s názvem Flower Night Market patří k těm nejznámějším a nejoblíbenějším na celém ostrově. Nakoupit zde můžete místní jídlo, suvenýry i oblečení. Jedinou nevýhodou je, že zrovna tento největší trh je otevřen pouze 3 dny v týdnu – ve čtvrtek, sobotu a neděli. I mezi samotnými Tchajwanci je Tchaj-nan známý jako nejlepší místo, kde uspokojit vaše chuťové buňky, takže se neostýchejte ochutnat něco z místní nabídky na trzích i v restauracích.
V tchajwanské kuchyni najdeme vlivy všech kultur, které zde sídlily a zároveň je mnoho z místních jídel specifických pouze pro tuto oblast. Tchaj-nan byl po dlouhá staletí hlavním producentem cukru, a tak se není čemu divit, že zdejší jídla bývají sladší než jinde na ostrově. Velkou roli ve specificky tchajnanské kuchyni hrají plody moře. Oblíbenější než extrémně typická nudlová polévka s hovězím je zde například podobný pokrm připravený z úhoře. Zdejší si také rádi pochutnávají na nejrůznější úpravách ryby zvané Chanos stříbrný (český název, místní mají tendenci ji říkat Koxinga po vojevůdci z tchajwanských dějin). Pokud vám ryby nechutnají, pak zkuste tchajwanskou verzi hamburgeru Gua bao. Jedná se o vepřové maso vařené v rýžovém víně se sójovou omáčkou a podávané v nádherně měkké bulce spolu s arašídy a čerstvým koriandrem.
Sladké chuti se samozřejmě dočkáte i u mnoha vynikajících dezertů. Velké oblibě se u Tchajwanců těší ledová tříšť politá zázvorovým sirupem či kondenzovaným mlékem, ozdobená čerstvým ovocem a dalšími dobrotami.
Kabát na cestu do Tchaj-nanu balit nemusíte, teploty zde málokdy spadnou pod 20 stupňů Celsia. Spíše než podle teploty vybírejte datum návštěvy podle toho, zda spadá do období dešťů nebo do období sucha. Suché období panuje mezi říjnem a dubnem. Vydatné deště, které na město a okolí padají během léta, vytvářejí spolu s horkem velmi těžký, vlhký vzduch, který radost z poznávání Tchaj-wanu přece jenom trochu znepříjemňuje.
O krk se nemusíte bát prakticky nikde na celém Tchaj-wanu. Nejčastějším typem zločinu je kapsářství, dávejte si proto dobrý pozor na vaše zadní kapsy kalhot, kam peněženka či důležité doklady rozhodně nepatří. Zejména pokud se pohybujete v davu nebo jedete prostředkem hromadné dopravy. Neodkládejte zavazadla zbytečně mimo váš dosah, ani nenechávejte cennosti na zadním sedadle auta, pokud jste si jej vypůjčili. Vyhýbejte se bankomatům mimo banky, které v sobě mohou mít čtečku. Tento způsob kradení osobních informací je bohužel na Tchaj.wanu relativně častý. S trochou zdravého rozumu a základními bezpečnostními opatřeními by vás však v Tchaj-nanu nemělo potkat nic špatného.
Na Tchaj-wanu se platí tchajwanským dolarem. Hodnota této měny je přibližně stejná jako hodnota naší koruny. Pro získání hotovosti si nejdříve připravte americké dolary či eura, která směňte rovnou na letišti. Směnit je můžete také v jakékoliv bance, nemá to však příliš smysl, protože rozdíl v kurzu bývá zanedbatelný. Dobrou zprávou pro všechny, kteří s sebou neradi nosí velkou hotovost je, že skoro všude ve městě není problém platit kartou. Když už jsme u placení, je třeba zmínit, že ceny se v Tchaj-wanu pohybují o něco výše, než na co jsme zvyklí u nás. Tak například za běžný oběd v restauraci zaplatíte cca 400 Kč plus spropitné okolo 10 %. Smlouvat v restauracích je neslušné, v obchodech a na trzích se to však očekává.
Zaručeně nejbleskověji vás do Tchaj-nanu doveze rychlovlak z hlavního města Tchaj-pej. Cesta trvá přibližně 90 minut a končí v okrsku Gueiren, odkud vás do centra zaveze buď autobus nebo místní vlak.